Mies siivoaa auton tuulilasia sisäpuolelta

13.10.2023

Puhdistettu tuulilasi parantaa ajoturvallisuutta

Tuulilasilla istuu lintu

Sotkeutunut, kulumista kokenut tai vaurioitunut tuulilasi häiritsee näkyvyyttä autosta, erityisesti kun aurinko paistaa matalana tai kohtaavassa liikenteessä. Tuulilasin siistiminen ja tarpeen vaatiessa uusiminen tekee kulkemisesta miellyttävämpää ja suojatumpaa.

Etelä-Suomen kouluissa syyslomakausi alkaa tällä viikolla ja useat perheet ajavat autoillaan pidempiä matkoja. Pitkän ajon aikana on olennaista varmistaa, että kuljettaja on skarppina. Alentunut valppaus on merkittävä ongelma, jos kuljettaja joutuu jatkuvasti pinnistelemään ja katsomaan siristellen nähdäkseen ulos autosta.

Tuulilasiin tarttuu roskaa ja erilaisia epäpuhtauksia, jotka muodostavat harmahtavan kerroksen. Tämä kerros sekoittaa näkymää eritoten kohti aurinkoa ajettaessa ja muiden autojen valoissa. Tämä ongelma ei koske vain maanteitä, vaan myös kaupunkeja. Esimerkiksi suojatielle astuvaa kävelijää on vaikea erottaa likaantuneen tuulilasin takaa, jos aurinko tai toisen auton valot häikäisevät. Ennen reissuun lähtöä on viisasta ottaa aurinkolasit mukaan ja varata hetki aikaa puhdistaakseen lasipinnat, erityisesti tuulilasin sisäosan, lasinpesuaineella.

Tuulilasin ulkopinnan kirkkaus on yhtä olennainen. Lasi pysyy kauemmin hyväkuntoisena, kun se on siisti, koska puhtaaaseen pintaan ei tule naarmuja yhtä helposti lumesta tai jäästä raaputtaessa. Naarmutetusta tuulilasista ei saa selkeää pelkästään pesemällä; se tulee korvata uudella.

Tuulilasin naarmujen estäminen onnistuu vaihtamalla tuulilasinpyyhkijät tasaisesti ja käyttämällä tarpeeksi kylmänkestävää pesuainetta lasia pyyhittäessä. Kivien aiheuttamilta kolhuilta ja säröiltä on haasteellista suojautua kokonaan, mutta riittävät turvaetäisyydet vähentävät riskiä. Valaisevasti turvallinen -kampanjan tuulilasitarkistukset siirretään koronatilanteen johdosta keväästä syksyyn.

Autoalan Keskusliitto yhteistyössä Saint-Gobain Autoverin, Autoliiton, Onnettomuustietoinstituutin ja Traficomin kanssa on toteuttanut autonkuljettajille suunnatun Kirkkaasti turvallisin -kampanjan useina keväinä. Kampanjan aikana autoteollisuuden opiskelijat ovat suorittaneet tuulilasien kunnon tarkistuksia ilmaiseksi tietyillä ABC-asemilla pääsiäisen aikaan.

« Palaa takaisin