Tuulilasin vaihto

09.06.2023

Tuulilasi: Kasvava merkitys ajoneuvon rakenteessa ja turvallisuudessa

Olemme tottuneet tuulilasiin ajoneuvossamme, mutta harvoin pysähdymme miettimään sen moninaista roolia. Sen tehtävä ei rajoitu vain suojaamiseen ja näkyvyyden tarjoamiseen. Se on myös ajoneuvon rakenteellinen osa ja kuljettajalle ensisijainen tiedonlähde ympäröivästä maailmasta. Voisimmeko esimerkiksi estää törmäyksen edellä kulkevaan autoon tai väistää äkillisesti tielle juoksevaa lasta ilman selkeää tuulilasia?

Tuulilasista turvallisuuden teknologiseen eturintamaan

Tuulilasi ei ole vain passiivinen suoja – se on keskeinen aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden edistäjä. Monet autojen turvallisuusominaisuudet, kuten liikennevaroittimet ja jalankulkijoiden tunnistusjärjestelmät, ovat riippuvaisia tuulilasista. Sen sisään on upotettu monenlaisia sensoreita, kameroita ja näyttöjä. Jotta nämä teknologiat toimisivat yhdessä tehokkaasti, on tuulilasin ja sen sisältämien laitteiden yhteistyön oltava saumatonta.

Tuulilasi on nykyään myös digitaalinen informaationäyttö. HUD-näyttöjen avulla kuljettajalle voidaan heijastaa ajantasaista informaatiota suoraan lasipintaan. Tulevaisuudessa tuulilasi toimii yhä enemmän rajapintana, jossa kuljettajalle välitetään sensoreiden ja paikantimien keräämää tietoa, kuten varoitukset näkymättömissä olevista vaaroista. Esimerkiksi auton lähestyessä kuljettajan sivustalta voidaan antaa varoitus jo ennen kuin auto tulee näkyviin. Tai sensoreiden avulla voidaan havaita tielle juokseva lapsi ja käynnistää automaattinen hätäjarrutus. Kaikki nämä teknologiset innovaatiot tukevat lopullista tavoitettamme: onnettomuudetonta autonomista ajoa.

« Palaa takaisin